Med ansvarlighed i DNA’et – og en ny mærkningsordning for dansk træ

We Do Wood har som ambition at kombinere en ansvarlig tilgang med stærke danske traditioner for godt håndværk og nordisk design.

“A responsible mindset is the very DNA of We Do Wood”.  Det lyder godt, men hvad handler den ansvarlige tilgang om? Det har vi spurgt Klaus Jorlet om. Klaus er CEO i We Do Wood.

Tre hurtige til Klaus

Hvad er egentligt We Do Woods vigtigste bidrag til at skabe et mere bæredygtigt samfund?

Vi skaber produkter, der holder generationer frem. Det er meget vigtigt.
Vi bidrager også gennem lokal produktion og nu i 2023 samarbejder vi med Danish Woodlands, der er en ny dansk mærkningsordning for dansk træ. Vi anvender træ, der er certificeret efter den internationale FSC-certificering, og det bliver vi ved med. Men Danish Woodlands giver noget ekstra, fordi der her fokus på træ fra danske skove. Vi kan spore træet til den enkelte skov, og miljøbelastningen fra transporten er jo mindre, når vi bruger træ fra danske skove. 

Jeg vil også nævne, at vi bidrager til en aktiv CO2-reduktion ved plantning af træer gennem vores samarbejde med Tree Nation.

Og så skal vi ikke glemme, at bæredygtighed også handler om det sociale. Derfor har vi blandt andet mentorordninger og praktik for at hjælpe folk ud på arbejdsmarkedet, og så er vi aktiv sponsor for Dansk Røde Kors og Dannerhuset. 

Hvor har I de største udfordringer med at leve op til jeres egne ønsker om at tage ansvar?

Det er kravene til livscyklusanalyser for at måtte kalde sig “bæredygtig”. De analyser koster i dag mellem 100.000-200.000 kr. for hvert produkt. Hvilket gør det komplet umuligt for mindre virksomheder at efterleve. 

Der skal naturligvis være en kontrol med, hvad virksomhederne hævder. Ikke mindst når det gælder bæredygtighed. Derfor er vi gået ind i et samarbejde med Sustainary, der også kan lave 3. partsanalyser. Vi har nu en løsning, som vi vil teste på en stor del af vores produkter. Vi håber meget, at vi kan få lavet gode livscyklusanalyser, som vi også kan betale.

Hvilke vigtige temaer vil I arbejde med de kommende år? 

Endnu mere fokus på at skabe mindre spild. 
Upcycling, hvor vi anvender restprodukter fra andres produktion. 
Sporbarhed i samarbejde med Danish Woodlands. 
Og som noget helt nyt vil vi også komme til at arbejde med genanvendeligt plast. Det bliver en ny spændende udfordring for os.